fbpx

TKANINE

U izradi haljina i bluza odlučila sam se za tkanine koje zadržavaju svoj prvobitni oblik i poseduju izuzetnu elastičnost – šardon likru i hladnu mokru likru. 

Šardon likra je savršena za proleće, jesen i zimu, tako da se modeli mogu nositi uz različite vrste obuće. Bluza se slaže sa različitim odevnim komadima – može se lako kombinovati sa pantalonama, helankama, farmerkama, suknjama. 

Likra održava temperaturu tela čak i po hladnom vremenu. Odvaja vlagu od tela, ima osobinu brzog sušenja i daje osećaj lakoće, kao da nemate ništa na sebi.

Posle jačeg rastezanja ovi materijali se vraćaju u originalno stanje bez oštećenja. Lagani su, mekani, udobni, neprovidni, ne moraju se peglati i veoma su laki za održavanje.

U izradi suknji s bogatim naborima koristim premijum pamuk, keper saten, Max Mara visokokvalitetne materijale i svilu: 

  • svilu od punijih sirovih niti, blagog sjaja, tkanih u formi platna u različitim prepletajima i debljinama;
  • buret svilu – kratkih vlakana, elegantnu, izuzetnog kvaliteta i mekoće;
  • svileni taft – čvrsto tkanu svilu od ujednačeno upredenih niti, koja ima glatkoću i baršunast sjaj; 
  • šantung – čvrsto tkanu svilu od neujednačeno upredenih niti, najčešće različitih tonova, čime se dobija efekat prelivanja boja;
  • svileni brokat – čvrstu svilu koja je reljefno tkana u žakard dezenu, a može biti jednobojna ili  protkana metaliziranim nitima.

U izradi ešarpi i marama koristim muslin i saten svilu, tkanine raskošnog baršunastog sjaja.

Svila je najluksuzniji od svih materijala, ne gužva se, zadržava oblik i pada tako da ističe eleganciju i figuru. Obući se u svilu uvek je dobar izbor za glamurozan, svevremen izgled. 

Žoržet je materijal koji se tradicionalno pravi od svile, iako se nekada koriste i sintetički materijali poput poliestera. Žoržet je drugačiji i poseban jer je tanak i lagan, a pri dodiru ima sitnozrnastu teksturu i neravnu površinu.

Ženski problem ,,nemam šta da obučem” može da se reši dobro izabranim svilenim ešarpama i maramama koje se vezuju na mnogo načina. Takođe, svilena suknja umerene dužine – glamurozna, a opet decentna, elegantna i šik, može da bude jednostavno rešenje ovog problema.

Lagana i lepršava kraljica tkanina, svila, čuva prirodnu toplotu tela, ne iritira kožu, pa je prijatna i zimi i leti. Svila dobro apsorbuje vlažnost – zimi greje, leti hladi. Smatra se prirodnim antialergenom, otpornim na grinje i vlagu.

O atraktivnosti i popularnosti svile kroz istoriju govori i činjenica da je glavni trgovački put od Azije do Evrope dobio ime baš po njoj – „Put svile“. Pretpostavlja se da su svilu prvi u Evropu doneli vizantijski monasi cara Justinijana I u 6. veku, krijući jajašca svilene bube u šupljim bambusovim štapovima. U Konstantinopolju su razboji i tkači bili smešteni u kompleksu palata. Tkanina koju su proizvodili korišćena je za izradu carske odeće, a bila je darivana i stranim velikodostojnicima. 

Viskoza – tkanina sa bezbroj kvaliteta savršena za letnje dane. 

Šta je viskoza?

Viskoza je najstarije proizvedeno vlakno. Napravljena je 1883. godine kao alternativa svili. Tkanina slična pamuku koja, u zavisnosti od vrste proizvodnje, može poprimiti razne kvalitete.

Karakteristike:
Viskoza je meka i udobna, prijatna i lagana tkanina. Često se koristi za izradu marama i letnjih lepršavih haljina raznih dezena. Odlično zadržava boju. Spada u grupu materijala koji prijaju osetljivoj koži. Ne izaziva alergijske reakcije i statički elektricicet.

Održavanje i popularnost: 
Viskoznu tkaninu je poželjno prati u mlakoj vodi i to ručno ili mašinski, ali bez centrifuge. Preporuka je da peglanje obavljate na slabijoj temperaturi i to sa parom. Svoju popularnost ova tkanina ima i zbog pristupačne cene, što nikako ne umanjuje njene dobre osobine. Viskoza je proizvedena od celuloznih vlakana drveta. Tako se svrstava u rang sa drugim celuloznim vlaknima kao što su lan ili pamuk.SR