fbpx

UPUTSTVA ZA ODRŽAVANJE ODEĆE

PAMUK

Kako se održava:

Pamuk perite na 30°C.

Pamuk je zahvalan za održavanje, možete ga prati na srednjim temperaturama, običnim praškom ili deterdžentom za veš. Preporučujem da prvo pranje dvostranih suknji bude ručno u mlakoj vodi (više hladnoj), bez omekšivača.

Odevni predmet od pamuka može se sušiti u sušaču, ali treba biti oprezan kod tamnije odeće, jer sušenjem na ovaj način može se desiti da brže izbledi, pa je onda preporuka suši postepeno na vazduhu.

Odeća od pamuka mora da se pegla redovno i treba paziti da se pri peglanju materijal ne preklopi, jer će se tako napraviti falte koje je posle teško otkloniti.

POLIESTER

Kako se održava:

Preporučujem da poliesterske odevne predmete perete na 30–40 °C, a peglate na 110 °C. 

Odevni predmet možete prati u mašini i sušiti u sušaču na nižoj temperaturi, ali možete ga jednostavno ostaviti da se osuši jer se brzo suši.

Poliester obično ne zahteva peglanje, ali ako ima potrebe, peglajte na 110 °C. 

SVILA

Kako se održava:

Održavanje svile mnogo zavisi od tipa svile, pa se preporučuje da pažljivo proučite o kojoj vrsti svile se radi.

Neke vrste svile morate nositi na hemijsko čišćenje.

Buret svilu možete oprati ručno – u hladnoj vodi s vrlo malo blagog tečnog deterdženta jer je vrlo osetljiva; nemojte je grubo trljati i isperite je hladnom vodom ili je operite hemijski (što uvek mora biti naznačeno na etiketi). Nemojte koristiti omekšivače i izbeljivače.

Svileni komad odeće koji nameravate da operete ručno prvo ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta, a potom isperite. Kod ispiranja sipajte čistu vodu u činiju i u nju dodajte tri kašike belog sirćeta jer će pomoći da se uklone ostaci deterdženta, a takođe će svili vratiti prirodni sjaj. Svilene komade garderobe uvijte kratko u peškir. Dok je još mokra, okrenite je naopačke i ispeglajte na niskoj temperaturi, ako joj je peglanje neophodna. Peglajte je na niskoj temperaturi bez pare (jer para može da ostavi fleke na svili), a između svilenog odevnog predmeta i pegle stavite još jednu tanju pamučnu tkaninu kao dodatnu zaštitu pri peglanju.

Nemojte je sušiti na suncu jer može da izbledi ili da požuti.

Ukratko:

Pranje: Svilu treba prati ili ručno (u blagom rastvoru mlake vode i sredstva za svilu) ili hemijski (što uvek mora biti naznačeno na etiketi). Ukoliko perete ručno, nemojte koristiti omekšivače i izbeljivače.

Peglanje: Svila se malo gužva, a peglanje treba izbegavati, no, ukoliko je neophodno, onda to činite na što nižim temperaturama (140–165 °C).

Sušenje: Nemojte sušiti svilu u mašinskoj sušilici, niti na direktnoj sunčevoj svetlosti kao ni na radijatoru. Sušite je prirodnim putem, na vazduhu ili na sobnoj temperaturi.

VISKOZA

Kako se održava:

Viskozu perite na 30°C.

Viskoza je zahvalna za održavanje, možete je prati na srednjim temperaturama, običnim praškom ili deterdžentom za veš.

Karakteristike:
Viskoza je meka i udobna, prijatna i lagana tkanina. Odlično zadržava boju.
Spada u grupu materijala koji prijaju osetljivoj koži. Ne izaziva alergijske reakcije i statički elektricicet.

Održavanje i popularnost: 
Viskoznu tkaninu je poželjno prati u mlakoj vodi i to ručno ili mašinski, ali bez centrifuge. Preporuka je da peglanje obavljate na slabijoj temperaturi i to sa parom.
Svoju popularnost ova tkanina ima i zbog pristupačne cene, što nikako ne umanjuje njene dobre osobine. 
Viskoza je proizvedena od celuloznih vlakana drveta. Tako se svrstava u rang sa drugim celuloznim vlaknima kao što su lan ili pamuk.

SR